Festival of Lessons and Carols

Op zondag 15 december vindt om 15.00 uur in de Sint-Jansbasiliek aan de Markt in Oosterhout een bijzonder kerstconcert plaats: ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’. Geheel in de Engelse kersttraditie wordt het bijbelverhaal verteld vanaf Adam en Eva tot aan de geboorte van Christus. De verhalen worden afgewisseld met koorzang, samenzang van bekende Christmas Carols en orgelmuziek. De toegang is gratis (vrije gave tijdens collecte) en de kerk is verwarmd.

Uit de Sint-Elisabethparochie (regio Raamsdonksveer) komt het inmiddels landelijk bekende RK Jongerenkoor YRDV (www.yrdv.nl). Dit jonge koor richt zich als een van de weinige jongerenkoren op het uitvoeren van klassieke (kerk)muziek. Zij maakten in 2015 een concertreis naar Rome en worden regelmatig uitgenodigd voor optredens in heel Nederland.

Daarnaast zingt een van de ‘huiskoren’ van de Basiliek: de Capella Catharina (www.capellacatharina.nl). Dit jonge kamerkoor van de Catharinaparochie trad al vaker op tijdens concerten verzorgd door Ludens (o.a. vorig jaar in een indrukwekkend passieconcert). Het repertoire bestaat uit vele composities uit de schat der eeuwen.

Beide koren waren een aantal keer op de Nederlandse TV te horen en te zien. Omdat ze allebei onder leiding staan van Jan Willems, kunnen ook veel stukken samen gezongen worden, waardoor een stevige koorklank ontstaat. Zo hoort u o.a. koorwerken van Rutter, Leighton, en Willcocks. Verder beleeft ‘The Magi’s Dream’ van de Britse componist James Whitbourn zijn Oosterhoutse première. Natuurlijk bent u van harte uitgenodigd om bij de samenzanggedeelten uw stem te laten horen!

Uiteraard zal het Maarschalkerweerdorgel zich zowel als begeleidingsinstrument als solistisch (o.a. in werk van Bach, Archer, Bédard en Daquin) van zijn beste kant laten zien en horen. Verder wordt medewerking verleend door Frans Bullens (kerkmusicus in de regio) en Ton Stevens (organist van de Capella Catharina).

In dit sfeervolle ‘feest’ van lezingen en liederen wisselen koorzang en samenzang elkaar af. Zo ontvouwt zich geleidelijk het Kerstverhaal, vanaf de eerste aankondigingen van de Messias tot de geboorte van Jezus Christus, in muziek en gesproken woord. De ‘nine lessons’ zullen worden voorgedragen door lectoren uit de Oosterhoutse gemeenschap.

Terug naar boven