28 oktober 2018: Glorious Gounod

Ludens brengt Gounod-project rondom Maarschalkerweerdorgel

In 2018 wordt de tweehonderdste geboortedag van de bekende Franse componist Charles Gounod (1818-1893) herdacht. Deze componist is één van de grote muzikale helden in Frankrijk, omdat hij de Franse opera een eigen Franse identiteit heeft gegeven. Ook schreef hij heel veel kerkmuziek: wie kent niet zijn bekende Ave Maria (melodie op een preludium van Bach)?

Al decennialang wordt in de Sint-Jansbasiliek aan de Markt in Oosterhout) rondom de sterfdag van Gounod in oktober één van zijn missen uitgevoerd. Om deze componist in dit jubileumjaar extra in het zonnetje te zetten vindt op zondagmiddag 28 oktober (aanvang: 15.00 uur/toegang: € 7,50, jongeren gratis) een Gounod-project (‘Glorious Gounod: muziek tussen opera en kerk’) plaats. Medewerking hieraan verlenen een projectkoor en instrumentaal ensemble o.l.v. Frans Bullens, diverse solisten en de organisten Jan Willems, Ton Kos en Ton Stevens.

Op het programma staan onder andere delen uit de Messe Solenelle de Sainte-Cécile (‘de Cecilia-mis’) en het Madrigal uit de opera Romeo & Juliette. Als zangsolisten werken mee de sopraan Ilse van Wuijckhuijse en de Belgische opera-tenor Yves Saelens. Daarnaast klinken ook enige instrumentale werken van Gounod, waarbij uiteraard het Maarschalkerweerdorgel een belangrijke rol speelt.

Het geheel wordt omlijst door passages uit het levensverhaal van Charles Gounod. Al met al een keur aan muzikale lekkernijen uit de negentiende eeuw, waarin voor elke muziekliefhebber veel te genieten valt!

Nog niet overtuigd? Lees deze aanbeveling.

Terug naar boven